top of page

Inclusieve arbeidsmarkt

Bijgewerkt op: 2 nov. 2021

De afgelopen jaren is inclusiviteit een trend geworden. Het is hoger op de agenda komen te staan bij veel organisaties en in de politiek. Er zijn (belangen)organisaties ontstaan die zich inzetten om mensen met een (chronische) ziekte of beperking aan werk te helpen. Uitgangspunt is dat iedereen mee moet kunnen doen op de arbeidsmarkt en in de maatschappij.


Je komt in bovenstaande situaties vaak in een 'hokje' terecht en achter de deur van dit hokje kom je een zee aan regelingen tegen. Regels die zeer complex kunnen zijn en waar re-integratiebedrijven je vaak mee helpen.


Vanuit de overheid is de Banenafspraak in het leven geroepen en de Participatiewet. Om werkgevers te stimuleren mensen met een beperking of chronische ziekte aan te nemen. Door werkgevers subsidies te geven (bijv. Loonkostenvoordeel), moet het aantrekkelijker worden iemand met een beperking in dienst te nemen. En ook door het bieden van allerlei voorzieningen of verzekeringen zoals de 'No-riskpolis'.


Echter, iemand zou aangenomen moeten worden om zijn kwaliteiten en niet om dat dit financiële voordelen oplevert voor de werkgever. Het hebben van een ziekte of beperking is ook niet heel zwart-wit. Het is vaak een grijs gebied. Wat voor de één een beperking is, is voor een ander juist een kwaliteit. Zo worden mensen met een stoornis binnen het Autistische Spectrum ingezet bij het analyseren van (beeld)materiaal van de recherche. Omdat zij bij uitstek getalenteerd zijn om heel precies informatie te analyseren en afwijkingen te zien die een 'normaal' mensen over het hoofd zou zien.


Discriminatie op de arbeidsmarkt komt voor, ook al mag het niet. Werkgevers moeten vaak extra aanpassingen creëren, om werk voor deze mensen mogelijk te maken. Het kan voor werkgevers lastig zijn om deze doelgroep aan te nemen op de standaard functies. Jobcarving of extra begeleiding zijn vaak nodig.


Wil je weten waar je met een ziekte of beperking het beste terecht kunt om aan een baan te komen? Los van het eventuele re-integratietraject waar je gebruik van maakt. Bezoek dan deze websites.






Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page