top of page

[Media] Stippen toveren op de horizon voor 50-plussers

Bijgewerkt op: 23 sep. 2021

Artikel in het Algemeen Dagblad


Werkgevers zijn huiverig voor 'oudjes'. Maar zit je lekker in je velletje, werk je zó twintig uur per dag op je vijftigste. Kijk Haar! stoomt je klaar.


n het rijksmonument waar vroeger de Vrije Academie zat, vindt stichting Kijk Haar! een gedroomde werkplek. Initiator Patty Knoops (60) is meteen verkocht. ,,Toen ik erheen ging met teamlid Sophie de Haan zei ik op voorhand: dit nemen we. Een prachtig karakteristiek gebouw met gietijzeren balustrade en royale binnenplaats." De hoge ruimte met veel ramen en witte muren vol blauwe stippen zorgde voor een perfecte match.


Voor vele vrouwen verscheen sinds de oprichting van Kijk Haar! die spreekwoordelijke stip aan de horizon. ,,Er zijn zelfs vrouwen die bij ons drie centimeter groeiden. Ze staan weer in hun kracht en stralen." Kijk Haar! biedt hoger opgeleide vrouwen die om wat voor reden hun baan verloren of in de bijstand terechtkwamen, perspectief en kansen. Rond een 6-weekse cursus, evenementen, trainingen en netwerkwandelingen groeit een gemeenschap.


Herkenning ,,Er is onderling veel herkenning", vertelt Knoops. ,,De vrouwen hebben min of meer hetzelfde meegemaakt zoals baanverlies, ziekte of echtscheiding en komen in een vacuüm terecht." Tijdens de cursus leren ze wat hen echt raakt onder het mom van 'waar kom jij je bed voor uit?' Vaak kan hun cv een oppepper gebruiken. Ze krijgen een sollicitatietraining - mede omdat het voor velen vaak jaren geleden is, dat ze dat nog hebben gedaan.


,De eerste stap is geloven in jezelf. Hoewel ik me kan voorstellen dat als je voor de zoveelste keer bent afgewezen, dat het geloof in jezelf verdwijnt." Ze weet dat er vrouwen - en ja, ook mannen - zijn die wel honderd keer een brief ontvingen met de aanhef: 'hartelijk dank voor uw sollicitatie, helaas is de keuze niet op u gevallen'. ,,Je kunt in een negatieve spiraal belanden, waardoor de minimale kans op een baan nihil wordt", vervolgt de specialist werving en selectie. ,,Doodzonde. Ze kunnen namelijk zoveel. Het allerbelangrijkste is dat je onder dat wollen karpet vandaan kruipt en in beweging komt."

Uitdaging

Patty Knoops begon als datatypiste. Al snel maakte ze de overstap naar intercedente voor een uitzendbureau en toen naar werving en selectie. In 2000 begon ze haar eigen bureau. ,,Ik vind het nog steeds een uitdaging om de juiste mensen op de juiste plek te krijgen." Wanneer ze in 2012 voor de gemeente Rotterdam een opdracht doet en binnen een week drie vrouwelijke 50-plussers ziet die moeten leren solliciteren, wordt ze wakker geschud. Natuurlijk wist Knoops dat 50-plussers soms worden vermorzeld in het krachtenspel van de huidige arbeidsmarkt. En dat kan funest zijn voor je zelfvertrouwen en eigenwaarde. ,,We hebben het over hoger opgeleide vrouwen die barsten van de ervaring", weet Knoops. ,,Daarnaast wisten ze veelal een gezin draaiende te houden en zijn ze de uitvinders van het fenomeen multitasken." Wat Knoops betreft mag leeftijd helemaal geen rol spelen. ,,Als je doet wat bij je past, kun je met gemak twintig uur per dag werken en honderd jaar worden." Voor veel werkgevers doet het er echter wel toe. Ze zijn huiverig voor de oudere werknemer en geven de voorkeur aan de twintiger met een karrenvracht ervaring. Werkgevers denken steevast dat de 50-plusser niet meer zo gemakkelijk te plooien valt binnen hun bedrijf. Ook moeten ze voor hen relatief hoge pensioenkosten afdragen. ,,Het is jammer dat de regering daar geen maatregelen in neemt. Te meer als je bedenkt dat het aantal 50-plussers op de arbeidsmarkt alleen maar toeneemt."


Avontuur

Na haar Rotterdamse avontuur was het idee voor de stichting Kijk Haar! geboren. Knoops won er eind 2016 de Libellester voor, waarbij ster wil zeggen 'Sterke vrouwen die hun Energie inzetten voor Resultaat'. ,,De afgelopen jaren boekten mijn team vrijwilligers en ik vele resultaten. Onze aanpak blijkt succesvol. Dit is een veilige, laagdrempelige omgeving waar je kunt oefenen." Het nieuwste project is de Kennisfactory bestaande uit 18 vrouwen. ,,Met elkaar bundelen en delen we kennis. We gaan trainingen social media geven, online business, tekstschrijven en presenteren."

Bij voorkeur wil Knoops bij werkgevers aan de gang die op zoek zijn naar schwung binnen hun ingedutte bedrijf of organisatie. ,,Hoe zorg je ervoor dat het hart van je onderneming weer gaat kloppen en dat er van alles gaat stromen? Ook hier geldt: de eerste stap is geloven in jezelf."


'Ouderen zijn vaak loyaal en hebben kennis en ervaring'

Stichting Kijk Haar! begeleidde al meer dan honderd vrouwen boven de 50 jaar. Zeker 65 procent stroomde door naar werk, startte een eigen onderneming of vond een andere zingevende bestemming. Binnenkort start het tiende trainingstraject. HR-manager Sophie de Haan (38) adviseert Kijk Haar! ,,Leeftijd zegt mij nooit zoveel. Ik kijk liever naar wat iemand kan." Waarom bedrijven toch 50-plussers zouden moeten inhuren? Ze zitten rustiger in hun carrière, ervaart Sophie. ,,Ze zijn loyaal en hebben veel kennis en ervaring. Ze kunnen fungeren als mentor voor jongeren." Er zijn regelingen die het voor werkgevers en intermediairs gunstig maken om ouderen aan werk te helpen. Sophie betreurt het dat leeftijd vaak een rol speelt op de arbeidsmarkt. ,,Dat komt meer door de vooroordelen, dan de dagelijkse praktijk.


Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page