top of page

Wat komt er allemaal kijken bij het maken van een cv?

Een cv is een document dat al eeuwen wordt gebruikt in de werving- en selectieprocedure. De meeste organisaties zetten een vacature uit en vragen sollicitanten erop te reageren door middel van het sturen van een sollicitatiebrief en cv. Een cv is een document waar iemands levensloop met betrekking tot werk aan af te lezen is. Veel mensen vinden het opstellen van hun cv lastig en zien op tegen het solliciteren.


Een cv omvat o.a. de volgende onderdelen - profiel

- werkervaring (incl. feiten)

- foto

- competenties

- referenties

- hobby

- scholing

- certificaten

- nevenactiviteiten

- resultaten

- contactgegevens

- ambitie/wens


Dit document is meestal maximaal 2 pagina's. Recruiters en selecteurs geven de voorkeur aan een overzichtelijk document dat ze snel kunnen scannen. De opbouw en inrichting van een cv zijn dus van belang.


Wanneer ik een cv maak voor iemand, kijk ik goed naar wat belangrijk is voor de functie waarop iemand reageert. Dat deel moet matchen met het cv. Ik analyseer de vacature. Daarnaast gebruik ik opsommingstekens en kleuren om een cv visueel aantrekkelijk te maken en herschrijf ik delen, zodat het prettig leesbaar is.


Om een beeld te krijgen van iemand zijn situatie spreek ik mijn klanten vaak telefonisch (intake). Een cv is een zakelijk maar ook persoonlijk document. Soms heeft iemand een duidelijke hulpvraag naar aanleiding van het huidige cv. Ik wil van te voren weten of ik iemand goed kan helpen. Net zoals bij een huisarts, wil ik voordat ik iets ga doen en daar een prijskaartje aan hang, eerst een goede 'diagnose' kunnen stellen. Het is vaak passen en meten, omdat ik regelmatig cv's krijgen van meer dan 3 pagina's en soms wel 15. Dan moet er ook veel gefilterd en geschrapt worden.


Het opstellen van een goed cv is een proces. Een cv (van een ander) opstellen vergt tijd. Ik verdiep mij in de loopbaan van de ander door het cv eerst goed te bestuderen.

Tip

Het is aan te raden een basis cv te hebben met al je werkervaring, opleidingen, certificaten etc. Per sollicitatie kun je dan kijken wat er relevant is voor de functie waar je op solliciteert. Zo stem je je cv per sollicitatie af op de functie waar je op reageert. Solliciteren is hard werken!


Op Wikipedia staat het volgende over het cv

Een curriculum vitae (meervoud: curricula vitae, Latijn voor 'levensloop', kortweg cv) is een document waarin iemand een overzicht geeft van gevolgde opleidingen, werkervaringen en nevenactiviteiten.


Bij sollicitaties wordt het cv veelal meegezonden met de sollicitatiebrief. Voor de beoogde functie relevante ervaringen worden doorgaans in omgekeerd chronologische volgorde weergegeven. Zo worden de laatst behaalde diploma's bij de opleidingen bovenaan vermeld. De lengte van het cv is onafhankelijk van de hoeveelheid relevante ervaringen en hangt samen met de functie waar men op solliciteert. Normaliter volstaan 1,5 à 2 bladzijden, maar in sectoren als IT kan dat meer zijn door uitvoeriger projectomschrijvingen.

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page