De toegepast psycholoog is een expert in gedragsverandering en optimalisatie van een (mentale) gezonde werkomgeving en is geschoold om individueel met cliënten of groepen cliënten of coachees te werken. Deze psycholoog is opgeleid om menselijk gedrag te observeren, interpreteren, te verklaren en te beïnvloeden. Dit wordt gedaan door middel van coaching, training, onderzoek en wetenschap. Blik op cv.nl houdt zich bezig met/binnen onderstaande competenties en werkvelden binnen de toegepaste arbeids- en organisatiepsychologie. Dit kan binnen of buiten een arbeidsorganisatie. In dit laatste geval, als zelfstandige met een eigen onderneming of praktijk op het gebied van training en coaching bijvoorbeeld:
Competenties
- Arbeid & Organisatie;
- Gezondheid;
- Assessment: het meten van geschiktheid van bijvoorbeeld sollicitanten;
- Coaching: het coachen van mensen met (mentale) problemen;
- Training: het geven van trainingen, bijvoorbeeld omtrent effectief communiceren;
- Adviseren: het adviseren bij het maken van keuzes, bijvoorbeeld beroepskeuzes.
Werkvelden
- Mens en arbeid: human recourses (HR), arbeid en organisatie (A&O), beroepskeuze, personeelsbeleid, duurzame inzetbaarheid, re-integratie;
- Mens en gezondheid: klinische psychologie, coaching, begeleiding;
- Onderwijs en ontwikkeling: onderwijsbegeleiding, studiebegeleiding, beroepskeuze, begeleiding van kinderen, ontwerpen en uitvoeren van trainingen;
- Welzijn en gezondheid: lifestyle-coaching, begeleiding voor ouderen, leefbaarheid, duurzaamheid, ontwerpen en uitvoeren van trainingen.
Moet ik naar de psycholoog voor een cv? Een vraag die bij mensen speelt. Een psycholoog is er toch voor mensen die 'gek' zijn of psychische klachten hebben? Als ik écht hulp nodig heb? Een terechte vraag. Ik leg het uit. Ik ben geen behandelaar van mensen met psychische stoornissen.
Een cv is een product dat alles te maken heeft met bovenstaande onderwerpen
Door mijn kennis van en ervaring met bovenstaande onderwerpen, kan ik de juiste vragen aan je stellen tijdens de intake en je cv en jou als persoon vanuit meerdere perspectieven bekijken. Dit helpt me om jou goed te positioneren naar toekomstige werk- of opdrachtgevers toe.
Je zal wanneer je met mij werkt eerder reflecteren op je eerdere werkervaring, en door vragen aan het denken worden gezet. Naast het cv dat ik voor je maak. Ik zal je goed kunnen adviseren als ik merk dat er zaken spelen die het solliciteren nog in de weg kunnen zitten. Mensen die met hun cv aan de slag willen gaan, kunnen uit onderstaande situaties komen die alles te maken hebben met psychologie:
- Ontslag en rouw die daaruit voorkomt; - Duurzame inzetbaarheid en het identificeren van skills die overdraagbaar zijn
- Psychosociale of lichte psychische problematiek die invloed heeft op de werksituatie. Hierbij kun je denken aan angstklachten, depressie, stress of milde verslavingen;
- Carrièreswitch willen maken;
- Re-integratie na lichamelijk ziekte of psychische klachten;
- Life-events die invloed hebben op de werksituatie;
- Niet meer gelukkig zijn in je werk, dit kan liggen aan de arbeidsinhoud, -omstandigheden, - relatie of - voorwaarden;
- Economische omstandigheden die invloed hebben op baanzekerheid (bijvoorbeeld Coronacrisis).
Daarnaast kan een toegepast psycholoog je motiveren, confronteren, coachen, stimuleren en steunen. Wanneer je solliciteert moet je over veerkracht beschikken. Solliciteren is hard werken. Soms word je vaak afgewezen wat kan leiden tot demotivatie. Iemand met kennis van organisaties, solliciteren, communicatie, mentale processen en de arbeidsmarkt kan dan van waarde zijn.
Naast dat ik toegepast arbeids- en organisatiepsycholoog ben, heb ik als communicatieadviseur gewerkt. Werkervaring die mijn dienstverlening goed aanvult. Ik heb onder andere ervaring in het (tactisch) formuleren van boodschappen, ontwikkelen van communicatiemiddelen, vormgeving, (personal)branding en schrijven.
Onderstaande psychologen werken niet met cv's en zijn behandelaren, meestal binnen de Geestelijke Gezondheidszorg (GGZ).
Vooroordelen en het verschil met een behandelend psycholoog met BIG-registratie
Een psycholoog is er niet voor mensen die 'gek' zijn en daarnaast, wat is 'gek' en wat is 'normaal'? Mensen vertellen niet altijd open dat ze een psycholoog bezoeken, dat hoeft natuurlijk ook niet. De psycholoog bezoeken bij een GGZ-instelling is vaak nog een taboe en kan leiden tot vooroordelen of stigmatisering.
Een psycholoog kan jou op bepaalde momenten in je leven extra steun bieden. Zo kan een GZ-Psycholoog (GZ = Gezondheidszorg) die universitair geschoold is, aangevuld met een postdoctorale GZ-opleiding je behandelen voor psychische klachten die gediagnosticeerd worden volgens het classificatiesysteem van de DSM-V. Universitair geschoolde psychologen, zonder GZ-opleiding mogen niet behandelen maar kunnen prima begeleiden of coachen. Ook heb je nog de psychotherapeut. Dit is een universitair geschoolde psycholoog die psychotherapeut wordt; behandelaar van complexe psychische stoornissen. Na de universitaire opleiding moet nog een 4-jarige opleiding afgerond worden. Ook bestaat er het beroep psychiater. Dit is iemand die opgeleid is tot arts en zich vervolgens specialiseert in het onderwerp psychiatrie.
Een psychiater mag ook mensen met psychische klachten/psychiatrische ziektebeelden behandelen. En in tegenstelling tot een GZ-Psycholoog en psychotherapeut ook medicijnen voorschrijven. Dit gebeurt bijvoorbeeld bij AD(H)D, depressie, manisch-depressiviteit, angststoornissen of Post Traumatische Stress Stoornis (PTSS). Een psychiater is een arts en heeft geneeskunde gestudeerd.
Er zijn meerdere niveaus en disciplines waaruit je kunt kiezen binnen de psychologie. Precies hetzelfde als bij veel andere opleidingen het geval is!
Comments