top of page

Sollicitanten-Volg-Systeem of Applicant Tracking System

Bijgewerkt op: 2 nov. 2021

Vooral grote organisaties gebruiken software om de stroom aan sollicitanten te verwerken en tijdig op kandidaten te reageren. Deze software is voor meerdere partijen handig:

- de medewerker/recruiter

- de hiring manager

- de sollicitant


De procedure die een sollicitant doorloopt is hierdoor goed te managen en volgen. Het cv en de brief worden gekoppeld aan de vacature waar een kandidaat via een online formulier op heeft gesolliciteerd.


Op deze manier kunnen kandidaten/cv's door de recruiter worden gescreend en kan de kandidaat worden voordragen aan de hiring manager of afgewezen worden op basis van selectie van brief en cv. De mails zijn vaak standaard en het systeem bewaakt alle doorlooptijden. Erg handig wanneer je met honderden vacatures en dus veel kandidaten te maken hebt.


Cv's worden door dergelijke systemen steeds vaker zonder dat er een mens aan de pas komt gescreend. Of dit goed is, is de vraag. Het blijft mensenwerk is mijn mening. Het is hierdoor wel steeds vaker van belang dat een cv uit de juiste keywords bestaat. Woorden die bijvoorbeeld ook in de functieomschrijving voorkomen en competenties die bij de functie passen. Vanuit het ATS kan er namelijk gezocht en geselecteerd worden op deze termen.


Al met al kunnen de ATS dus een soort van lezen en selecteren en slaan ze informatie van het cv op. Maar ook een recruiter kan informatie van het cv opslaan. Er zijn meerdere systemen in omloop. Ze werken allemaal net wat anders, maar in de kern komt het op hetzelfde neer.


Zelf heb ik met een dergelijk systeem gewerkt. Erg handig!


Comentarios


bottom of page