top of page

Leerproces doorlopen

Bijgewerkt op: 23 sep. 2021


Waarom zou ik hulp vragen voor het opstellen van mijn cv? Dat hoeft natuurlijk niet, als je er zeker van bent dat je cv goed is. Vaak zie ik tijdens mijn werk dat mensen denken dat hun cv al goed is. Ze zijn zich niet bewust van hoe het beter kan. Qua inhoud, lijn of uiterlijk. En dat het tijd kost dit te leren.


Ik leg het uit aan de hand van onderstaande leercirkel. Ook laat dit model zien waarom we leren soms heel leuk vinden, maar het juist ook vies kan tegenvallen!!


De leercirkel van Kolb helpt dit te begrijpen. David A. Kolb is een leerpsycholoog en pedagoog uit de Verenigde Staten die zich met name richt op ervaringsgericht leren. Hij is bekend geworden door zijn theorie met betrekking tot leerstijlen en de leercyclus (Wikipedia, 2021). De grondlegger Kolb legt leren uit aan de hand van vier fases die je doorloopt: 1. Onbewust onbekwaam 2. Bewust onbekwaam 3. Bewust bekwaam

4. Onbewust bekwaam


Ik leg het uit aan de hand van het behalen van je rijbewijs.


Fase 1 In fase 1 heb je niet eens door dat je iets niet goed kunt. Je denkt misschien zelfs dat het makkelijk is. Je hebt het immers nog nooit hebt gedaan. Dat had ik toen ik jong was met snowboarden. Ik ging gewoon de berg af, maar viel meteen! Dit kun je bijvoorbeeld ook hebben voor de start van je allereerste rijles. Je bent je niet bewust van het feit dat je het niet kunt. Je gaat een totaal nieuwe vaardigheid leren!


Fase 2

In fase 2 stap je de auto in voor je eerste rijlessen en ontdek je dat rijden nog niet goed lukt. Je kunt dan kiezen: "Ga ik het leren of blijf ik onbekwaam?" Je bent je er van bewust dat je onbekwaam bent en loopt tegen allerlei zaken aan die je nog niet kunt. Als je nu doorzet, kom je in de volgende fase terecht.


Fase 3 Na een aantal rijlessen kom je in fase 3. Je kunt rijden, maar moet er nog erg bij nadenken. Je krijgt de vaardigheid al aardig onder de knie. Het wordt ook steeds leuker. Schakelen, in je spiegels kijken, op de borden letten en je aan de snelheid houden. Het kost je nog best wat energie om Bekwaam te zijn. Het gaat nog niet helemaal vanzelf.


Fase 4

Nadat je je rijbewijs hebt gehaald, rijd je meestal vaker. Je bent dan in de fase 4 beland. Je bent Onbewust bekwaam. Je rijdt auto zonder er al te veel bij na te hoeven denken. Het gaat je nu redelijk automatisch en makkelijk af.

Bovenstaande fases doorloop je bij het aanleren van veel vaardigheden. Dit kan ook voor jou gelden wanneer je plots in een situatie beland, waarin je solliciteren opnieuw moet leren!

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page