top of page
Foto van schrijverSophie de Haan

[Interview] Een sterk cv geeft ook weer wat zelfvertrouwen

Bijgewerkt op: 23 sep. 2021


In gesprek met Sophie de Haan Bij GradusGroep geef ik de workshop ‘Cv en sollicitatiebrief’ aan kandidaten die begeleid worden door Gradus en gebruik maken van een mobiliteits- of re-integratietraject. Veel kandidaten hebben een burn-out (gehad), andere lichamelijke/psychische klachten, zaten niet meer op de juiste plek bij hun toenmalige werkgever, kregen een arbeidsconflict. Wat een wissel op hun (werk)leven trok. Gradus neemt van deze groep uit de publieke sector het arbeidscontract over en begeleidt ze naar werk. Een mooie win-winsituatie! Gradus zorgt ervoor dat de mensen herstellen en ook weer op kracht komen. Soms met behulp van een arbeidsdeskundige en loopbaancoach. Van origine ben ik toegepast arbeids- en organisatiepsycholoog en werkzaam binnen het vakgebied communicatie. Een sterk(e) cv en sollicitatiebrief maken, gaat over werk én communicatie in één.


Tijdens de workshop leer ik de kandidaten hoe ze hun cv en brief kunnen opbouwen, welke informatie op een cv kan en geef ik handvatten voor een visueel aantrekkelijke vormgeving. Logisch en gestructureerd. De inhoud van het cv is daarnaast natuurlijk het belangrijkste, dat waar je goed in bent! Ik help de kandidaten met formulering en duidelijke profilering (personal branding), het analyseren van de vacature en echt reageren op de vraag van de organisatie. Wel oprecht, maar ook zodanig dat het aansluit op de vacature, de arbeidsmarkt (realiteit) en hun eigen wensen. Een selecteur leest vaak maar 9 seconden een cv, overzicht is dus van belang. Tevens beoordelen we tijdens de workshop met zijn allen cv’s, zodat de kandidaten er feeling mee krijgen.


Er is naar bepaalde onderdelen van het cv en solliciteren onderzoek gedaan. Deze informatie haal ik onder andere uit boeken en verwerk ik in de workshop. Daarnaast volg ik ook de ontwikkelingen binnen dit vakgebied.

“Een selecteur kijkt gemiddeld maar 9 seconden naar een cv.”

Naast deze inhoudelijke punten gaat het ook om zelfvertrouwen en zelfinzicht wat kan ontstaan. Kandidaten reflecteren op hun eerdere werkervaring, leren hun competenties kennen en benoemen. Mede door de inzet van een gecertificeerde loopbaancoach krijgen ze meer zicht op wat ze willen, kunnen en wie ze zijn. Dit zijn tevens ingrediënten die ze in hun cv en brief kunnen verwerken.


Ik vind het heel leuk om te merken dat kandidaten er echt wat van opsteken, dat geeft voldoening. Kandidaten wiens draagkracht wat minder is help ik weer wat meer. Het blijft maatwerk. Ook bekijk ik bij Gradus 1-op-1 cv’s van bestuurders en mensen die vallen onder de APPA (wet voor politieke ambtsdragers). Bestuurders met veel kwaliteiten en ambitie. Ook zij solliciteren om aan werk te komen, binnen de politiek of daarbuiten.

Je kunt heel goed zijn in het uitoefenen van je functie en via je netwerk aan een baan komen, zonder ooit een cv of brief te hebben gemaakt, maar vaak zal een werkgever toch een cv willen zien en is het nodig om over vaardigheden te beschikken, die leiden tot een sollicitatiegesprek. Gelukkig is dit te leren.

“Een sollicitatiebrief schrijven en cv maken, kun je leren.”

Het geven van deze workshop is leuk. De interactie met mensen en ze een stap vooruit helpen, maken dit werk mooi. Verder ben ik ook vanuit arbeidspsychologisch perspectief bezig, want de kandidaten zitten soms in een ongewone fase van hun loopbaan. Veel mensen zijn niet gewend aan een periode waarin ze niet werken. Door mijn workshop help ik ze die stap richting de arbeidsmarkt weer te zetten. Wanneer ze bij Gradus starten, zijn ze uit het lood geslagen. Uiteindelijk zorgen we er bij Gradus samen voor, dat ze met goede documenten en begeleiding kunnen gaan solliciteren.


Een cv en brief zijn natuurlijk niet de enige onderdelen die leiden tot een baan. Het cv is naast andere manieren van solliciteren, zoals bijvoorbeeld gaming of netwerken, wel nog steeds een belangrijk document aan het begin van de selectieprocedure. Pas na het cv wordt er naar de brief gekeken door de selecteur. Naast een brief en cv beïnvloeden de gespreksvaardigheden, voorbereiding, arbeidsmarkt, eventuele ‘concurrenten’, competenties en presentatie etc. natuurlijk ook of je die baan uiteindelijk krijgt. Deze onderdelen leveren pas in een latere fase een bijdrage aan het sollicitatieproces. Na het cv.





Comments


bottom of page